TİROİD SAĞLIĞI VE TEDAVİSİ
Tiroid nodülleri toplumumuzda sık karşılaşılan ve özellikle çoğu iyi huylu nodüller olup bazen aktivite artışlarına bağlı olarak hormonal dengesizliklere ve bazen de nadiren de olsa kansere neden olabilir, Ameliyatsız Tedavi Yöntemleri Nelerdir ve Biyopsi Nasıl Yapılır?
TİROİDE BAĞLI HASTALIKLAR VE BELİRTİLERİ
Tiroid nodülleri toplumumuzda sık karşılaşılan ve özellikle çoğu iyi huylu nodüller olup bazen aktivite artışlarına bağlı olarak hormonal dengesizliklere ve bazen de nadiren de olsa kansere neden olabilir,
Tiroid hormonlarının fazla salgılandığı hipertiroidi durumunda belirtiler şunlardır:
-
Çarpıntı
-
Yüksek tansiyon
-
Terleme
-
Sinirlilik
-
Huzursuzluk
-
Sıcak ve nemli deri
-
Sıcağa tahammülsüzlük
-
Kilo kaybı (İştahın iyi olmasına rağmen zayıflama)
-
Ellerde titreme
-
Saçlarda incelme, kırılma ve dökülme
-
Derinin incelmesi
-
Geçmeyen ishal
-
Göz bulguları (gözlerde büyüme)
-
Parlak ışığa duyarlılık
-
Uykusuzluk
-
Adet düzensizliği, adet görememe
-
Guatr (Tiroid bezinin büyümesi)
Tiroid hormonlarının az çalıştığı hipotriodi belirtileri şunlardır:
-
Halsizlik, çabuk yorulma, hareketlerde yavaşlık
-
Depresif bir hal ve mutsuzluk
-
Soğuk ortamlara tahammülsüzlük
-
Ellerde ve ayaklarda ödem
-
Terlemenin azalması
-
Ses kısıklığı
-
Kabızlık
-
Anormal kilo artışı, iştah fazlalığı
-
Unutkanlık, konsantrasyon azalması
-
Erkelerde ergenlik gecikmesi
-
Kadınlarda adet süresi ve sıklığının azalması veya yokluğu
Ayrıca hastalarda tiroid bezinin büyüdüğü durumlarda boyunda şişlik fark görülebilir.
İyi Huylu Tiroit Hastalıkları
Tiroit bezinin büyümesiyle ortaya çıkan guatr hastalığında tiroit içinde bir veya birden fazla yumru oluşabilir. Buna tıp dilinde verilen isim; “Nodüler Guatr”dır.
İyi huylu hastalıkların ikinci grubunda ise hormonun az ya da çok salgılanmasına bağlı işlev bozuklukları yer alır. Tiroit hormonunun aşırı salgılandığı duruma zehirli guatr ya da hipertiroidi denir. Az salgılanma durumuna ise hipotiroidi adı verilir.
Bazı durumlarda hem guatrın büyümesi hem de işlevsel, yani hormonal bozukluk birlikte görülebilir. İyi huylu hastalıkların diğer grubu ise tiroidin iltihaplanmasıyla ortaya çıkan Hashimoto tiroiditi hastalığıdır.
Kötü Huylu Tiroit Hastalıkları
Kötü huylu tiroit hastalıkları ise tiroit kanseri ve "papiller" ve "folliküler" tiroit kanserleri olarak başlıca iki gruba ayrılır.
TİROİD BİYOPSİSİ VE AMELİYATSIZ TEDAVİ SEÇENEKLERİ
BİYOPSİDEN KORKMAYIN !
Tiroid nodülleri tespit edildiği durumlarda öncelikle ince iğne biyopsisi uygulanır, hastalarımızın çoğu ilk muayene sırasında biyopsi işleminden korktuklarını ve bu nedenle yaptırmaktan kaçındıklarını paylaşırlar, aynı hastalarımızın işlemden sonraki ilk sözleri ise aslında hiç de korkulacak bir işlem olmadığı sadece küçük bir çimdik hissinden ibaret olduğu yönünde değişmektedir. Nodüllerin iyi huylu mu yoksa kötü huylu mu olduğunun tespiti için biyopsi şarttır eğer doktorunuz biyopsi önermiş ise lütfen biyopsi işlemini geciktirmeden yaptırınız.
Biyopsi İşlemi Nasıl Yapılır?
İnce iğne biyopsisi dediğimiz işlem, ince bir biyopsi iğnesi ve ultrason eşiliğinde işlem bölgesinden çekilen hücreciklerin cama yayılması ve patoloji laboratuarına gönderilme işlemidir. Patoloji, mikroskop altında baktığı zaman hücrelerin iyi veya kötü huylu olduğunu söyler. Kanser riski düşük bir olasılık da olsa yılda bir kez tiroid nodüllerine düzenli ultrason eşliğinde muayene ve biyopsi yapmakta fayda vardır. Özellikle ultrasonografide kötü huylu kriterleri taşıdığı görülen, içerisinde mikrokalsifikasyonların olduğu ve sınırları düzensiz olan, Atipik görünümlü nodüllere ince iğne biyopsi mutlaka Girişimsel Radyoloji tarafından yapılmalıdır.
Patolojik olarak iyi huylu olduğu kanıtlansa da yine bir süre sonra nodülün boyutu giderek büyüyerek ameliyat endikasyonları oluşturabilir; ses tellerine ve boyuna bası yaptığı için yutma güçlüğü şikayetleri ortaya çıkabilir; bunun için de yine Girişimsel Radyoloji olarak ince bir iğne ile ultrason eşliğinde tiroid nodüllerine girerek Lazer, Mikrodalga veya Radyofrekans ablasyonları ile Ameliyata gerek olmadan tiroid nodüllerini küçültmek mümkündür.
Ayrıca çok büyük nodüllerde ve çok fazla kanlandığını düşündüğümüzde kasıktan anjiyografi ile girerek tiroidi besleyen damarları tıkadığımızda zamanla bu büyümüş nodülleri de Girişimsel Radyoloji olarak küçültebiliyoruz ve tiroid nodüllerinin Ameliyatsız tedavilerini yapabiliyoruz.